Formació d’educadors/es del PMES

12345 (1 vots, mitjana: 5,00 de 5)
1

El passat dimecres dia 5 d’octubre va tenir lloc la sessió de formació interna del Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat (PMES) a l’aula ambiental de la Planta Integral de Valorització de Residus de Sant Adrià de Besòs. L’acte va comptar amb la participació de 31 persones -entre educadors i tècnics de l’AMB- que van tenir l’oportunitat d’intercanviar les seves reflexions entorn a tres qüestions que marcaven el fil conductor de la jornada:

  • Quina és la clau de l’èxit d’una activitat educativa?
  • Quina és la clau per ser un/a bon/a educador/a?
  • Per què és important la teva activitat per a la ciutadania?

nuvol_educador

La sessió es va iniciar amb la intervenció d’Ana Romero, cap de secció de sostenibilitat i educació, que va donar la benvinguda als participants i va introduir la jornada en el marc del PMES. A continuació, les tècniques de la secció van oferir una presentació dels aspectes relacionats amb la gestió del programa fent èmfasi en l’oferta educativa i la participació i van anunciar les novetats implementades per al curs 2016-2017. La primera part va finalitzar amb la intervenció de Jordi Pou, responsable tècnic del servei d’activitats i visites del PMES, que va introduir una visió personal del programa des del punt de vista d’un educador.

Després d’haver esmorzat, es va donar pas al segon bloc en què els educadors i educadores van participar en un intercanvi de coneixements i experiències que consistia en fer una breu explicació d’alguna de les activitats que monitoritzen i aportar el seu punt de vista sobre les tres qüestions plantejades. Aquesta dinàmica va permetre donar una visió global dels diferents àmbits temàtics que es treballen en el marc del PMES, donar veu a tots els agents que constitueixen el programa i compartir reflexions i metodologies de treball. Es va generar un clima de diàleg molt agradable en què totes les propostes van ser escoltades generant així un aprenentatge útil per a tots i totes! Abans de marxar, es va oferir l’oportunitat de realitzar una visita guiada a la planta integral de valorització de residus per conèixer de primera mà a quins processos de recuperació i valorització se sotmeten els residus provinents de la fracció resta a l’àrea metropolitana.

 

eco3

 

Donem les gràcies a tots els participants per haver contribuït amb la seva assistència a la millora de la qualitat del PMES!

Al següent enllaç podeu veure un resum de la jornada i de les principals conclusions que es van extreure https://spark.adobe.com/page/O0Uk1hMBCii75/

 

Tornada sostenible a l’escola!

12345 (1 vots, mitjana: 5,00 de 5)
2

Saps que la tornada a l’escola és un dels moments de l’any en que es dispara més el consum i per tant la generació de residus? Amb aquests consells podràs limitar la petjada ecològica de la teva compra i estalviar recursos!

1. Revisa el material que tens a casa i fes una llista només d’allò que consideres imprescindible renovar, recorda les 4R (reduir, reciclar, reutilitzar i reparar).

Trucs: arrenca les pàgines guixades d’una antiga llibreta i utilitza les que hi quedin. També pots revisar tots els calaixos de la teva habitació, segur que hi trobes algun bolígraf o llapis que pots fer servir! Si estàs cansat/da del teu estoig de sempre prova d’intercanviar-lo amb el dels teus companys de classe durant una temporada

2. Al moment de comprar sempre és millor optar per llibretes de paper reciclat, llapis, bolígrafs i retoladors recarregables de plàstic ecològic i eines fetes amb materials sòlids i simples (ex: una goma d’esborrar sense tint). Així t’asseguraràs que el teu material escolar tingui una llarga duració i una petita petjada ecològica!

Trucs: fixa’t en les ecoetiquetes i, si és possible, opta pels productes a granel per reduir la generació de residus de plàstic

3. Si t’has de comprar un uniforme escolar, llibres de text, llibres de lectura o altres objectes per anar a l’escola fes un cop d’ull a les plataformes d’intercanvi, pot ser que hi trobis el que necessites!

Trucs: les següents pàgines web poden ajudar-te: www.bookint.eu, www.desegonama.cat, www.donaz.es, www.truequebook.es.

4. Cuida bé el teu material perquè et duri al màxim i adopta hàbits sostenibles durant el teu dia a dia, tant dins com fora de l’escola!

Trucs: tanca sempre els bolígrafs, els retoladors i el tub de cola amb els seus respectius taps per evitar que s’assequin i substitueix el paper de plata del teu esmorzar per un embolcall de tela!

Gràcies a aquests petits costums, el material escolar es mantindrà en bon estat durant més temps i contribuiràs a generar menys residus i a reduir la teva petjada ecològica.

Aquest any torna a l’escola, però de forma sostenible!

Publiquem nous recursos digitals!

12345 (1 vots, mitjana: 5,00 de 5)
15

El PMES us ofereix nous recursos educatius per la propera temporada! Ja els pots trobar al nostre web www.amb.cat/pmes > publicacions.

Per exemple, si vols saber quin és el millor moment del dia per ventilar casa teva, o el millor lloc per situar els radioadors, o quina tarifa escollir en el contracte de la llum, entre molts d’altres, entra a la guia interactiva “Llar eficient” i hi trobaràs molts consells! També la trobaràs en pdf en versió fullet que et pots descarregar del web: http://bit.ly/2agYlp2

També t’oferim el recurs “L’aire que respirem” per informar sobre la problemàtica de la contaminació atmosfèrica i fomentar accions per a la prevenció.

3

“Per viure necessitem respirar. Però, paradoxalment, l’aire que respirem ens pot provocar malalties greus i fins i tot la mort. Per reduir la contaminació atmosfèrica cal l’acció de tothom, també la teva.”

Novetats per la temporada 16-17

12345 (2 vots, mitjana: 4,50 de 5)
4

Pel proper curs podràs gaudir de moltes novetats! Durant el 15-16 tot l’equip del PMES ha treballat de valent per renovar activitats, dissenyar-ne de noves, elaborar nous recursos educatius, etc. tot pensant en els nostres participants! A continuació et fem un avançament de totes les novetats.

(més…)

Espais i equipaments del PMES

12345 (1 vots, mitjana: 2,00 de 5)
6-comprovar-drets

El Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat té la voluntat de fer arribar les seves activitats educatives al conjunt de la ciutadania, per tal de contribuir a la reflexió crítica i el foment d’actituds i accions sostenibles i responsables per la protecció de l’entorn. Per això realitza les seves activitats de forma gratuïta a diferents espais i equipaments.

(més…)

Actualitzant el PMES

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
9

El Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat (PMES) està en constant revisió. El seu objectiu és poder millorar els continguts per adaptar-los als nous paradigmes ambientals, així com també actualitzar els  mètodes pedagògics d’acord amb les noves formes d’aprenentatge.

(més…)

El canvi climàtic al PMES

12345 (1 vots, mitjana: 3,00 de 5)
pan-european

El 2015 és un any important pel que fa al canvi climàtic. El mes de desembre se celebra la conferència COP21 a París, una convenció internacional sobre aquesta temàtica que inclou iniciatives de la societat civil que reclamen l’educació per a la sostenibilitat com a eina clau contra el canvi climàtic

 

(més…)

Preservem la capa d’ozó

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
capa_ozo

Lluitem per preservar la vida del nostre planeta!

Des de 1995, el 16 de setembre es celebra el dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó proclamat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en commemoració del dia en que es va firmar el Protocol de Montreal sobre les substàncies que esgoten la capa d’ozó.

Amb aquest esdeveniment es pretén conscienciar la població mundial de la importància de protegir la capa d’ozó i empènyer els governs a prendre mesures per assolir aquest objectiu.

Actueu per la protecció de la capa d’ozó realitzant activitats o utilitzant els recursos educatius que ofereix el PMES.

ozoneday2014

“Escull. Canvia. Combina”

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
setmanamobilitat_2015

Del 16 al 22 de setembre, es celebra cada any la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura i, especialment, el dia 22 de setembre es celebra el Dia sense cotxes. Enguany sota el lema “Escull. Canvia. Combina” es reflexionarà sobre el tema de la multimodalitat, on es convida la ciutadania a valorar les opcions de transports disponibles i escollir i combinar la millor d’elles.

(més…)

Una postal per l’eficiència!

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
32

Comencen les vacances, ara sense les presses del dia a dia és el moment per conèixer consells útils i fàcils per millorar l’eficiència energètica de casa teva, reduir la teva facturació i contribuir a millorar el medi ambient.

 

Segur que tens algun conegut que voldria conèixer aquests consells. Envia-li una postal virtual

 

Fes-ho córrer!

Mercats de roba de segona mà

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
16

Amb l’arribada de l’estiu molts de nosaltres fem canvi de vestuari, no només endrecem la roba d’hivern i recuperem la d’estiu, sinó que moltes vegades renovem el vestuari.

Enlloc de llençar la roba al contenidor, podem allargar la seva vida i, alhora, reduir el volum de residus que usualment generem coneixent els mercats i botigues d’intercanvi o segona mà.

El programa Millor que nou disposa d’un cercador de mercats i botigues d’intercanvi o segona mà. En aquests mercats és fàcil intercanviar diversos productes, especialment roba.

La funció del cercador és facilitar informació sobre quan i on es realitzen aquests mercats o localitzar aquesta mena de botigues per potenciar la reutilització d’objectes i, en concret, de la roba usada abans de llençar-los al contenidor.

Consulta el cercador de mercats i botigues de segona mà a: http://www.millorquenou.cat/cat/millor  i renova el teu armari fent un ús sostenible dels recursos.

Paquets temàtics!

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
paquets-tematics

Aprofita els paquets temàtics que ofereix l’AMB amb les combinacions de visites a instal·lacions i activitats en una mateixa sortida.

Cada paquet es centra en un eix temàtic (Energia i canvi climàtic, salut ambiental, mobilitat sostenible,etc) i podràs realitzar un taller i conèixer una instal·lació.

(més…)

PMES 2015-16, nova temporada

12345 (1 vots, mitjana: 5,00 de 5)
pmes2015

L’oferta educativa per al curs 2015-2016 conté més de 60 propostes de visites, rutes i tallers per incorporar en el vostre projecte escolar o de lleure, per gaudir en família, per oferir a la ciutadania del vostre municipi o per complementar els cursos de formació especialitzada.

(més…)

L’ Energia i tu

12345 (Encara no s'ha fet cap vot.)
192

Moure’ns, cuinar, escalfar-nos, comunicar-nos, utilitzar els nostres aparells electrònics… la nostra activitat diària consumeix una gran quantitat d’energia.  El nostre model de consum energètic, basat primordialment en l’obtenció d’energia a partir de combustibles fòssils, te importants conseqüències en el nostre planeta i és un dels principals causants del canvi climàtic, que té greus conseqüències en nosaltres mateixos i en l’entorn.

(més…)

Final de curs 2014-2015

12345 (2 vots, mitjana: 3,00 de 5)
20

Des del setembre del 2014 fins al juliol del 2015, han participat un total de 38.475 persones, tant de l’àmbit d’escolars com d’adults, que han realitzat un total de 1.814 activitats del PMES.

(més…)